top of page

Fantastisk aktivitetshelg

"48 ørret, 24 hunder, 12 sanseoppgaver, 6 deltakere og 3 fantastiske dager i fjellet"

Mål, planlegging og forutsetninger

Målene for denne turen er å inspirere til fysisk aktivitet gjennom spennende opplevelser, læring av nye ferdigheter og fokus på sunt og godt kosthold.


Siden midt av juli har Morten fra www.walkover.no og Lars Martin fra Himmeljegerne jobbet hardt for å få alt på plass til en spennende, trygg og lærerik helg for 6 deltakere, inkludert Simen og Mads.

I forkant av turen oppsøkte vi kommunen Gausdal og noen av deres omsorgsboliger. Vi fortalte om at prosjektet er finansiert av Dagsverk for Down før vi inviterte til tur. 4 deltakere hadde veldig lyst til å være med, Fanny, Lars, Anders og Karoline var klare. For å kunne informere best mulig til deltakerne hva prosjektet og turen gikk ut på la vi ved tekst, bilder og video for å vise hvor gøy det skulle komme til å bli 😊


I denne startfasen var det også viktig for oss å forsøke å finne ut av hva deltakerne interesserte seg i og om det var medisinske hensyn det måtte tilrettelegges for. Derfor ringte vi også til deltakernes omsorgsboliger og innhentet informasjon som gjorde både oss og deltakerne litt mer kjent og trygge på at vi la opp aktivitetene på en mest mulig brukertilpasset måte.

Revsjøene

Fredag 28.august ønsket Morten, Lars Martin, Simen og Mads velkommen til en fantastisk plass ved Øvre og Nedre Revsjø på akkurat 1000 meter over havet. Plassen har tre hytter der deltakerne kunne bo. Bygningene er fra før 1900 og gav en spennende ramme for turen der vi tente stearinlys og fyret opp i peisen for å holde varmen. Mads tok som vanlig lederrollen og fortalte litt om hva Himmeljegerne har drevet med de siste 9 årene med turer, trening, foredrag, fokus på mestring og ishockey.

Etter en rask innlosjering og orientering om toalett,

drikkevann og andre praktiske ting var det klart for Mortens reinsgryte. Maten smakte utrolig godt langt der inne på fjellet. Alle deltakere og ledsagere spritet hender og fikk kopper med påskrevet navn. Koronaen henger over oss, også på fjellet dessverre.


Middag gikk ned på høykant for de fleste. Deretter kunne vi starte med denne fredagskveldens første av to oppgaver.


Samarbeid, kunnskap og varme

Deltakerne ble delt inn i to lag, Simen og Mads deltok som guider på hvert sitt lag. Oppgaven var å bygge et så høyt som mulig tårn av ved. Helst ved å bruke pagodebålteknikken. Dette krevde konsentrasjon og samhandling. Her hadde vi også mulighet til å lage oppgaven enda mer utfordrende ved å be deltakerne også kløyve veden. Begge lag leverte en meget god innsats. Etter måling fant vi ut at det var helt likt. Dermed fikk deltakere fra begge lag lov til å bygge et pagodebål i bålpannen før vi tente på. Vi gikk også igjennom de fire båltypene reflektorbål, pagodebål, pyramidebål og stjernebål. Deltakerne måtte nemlig huske på denne lærdommen før søndagens avsluttende sanseorientering. En herlig stemning rundt bålet med vannflasker og nøtteposen tilgjengelig :-)

Fiske med garn

Kveldens andre oppgave var å være med ut på nedre Revsjø for å sette garn. For å komme ut til selve innsjøen måtte båtene ro ned en stilleflytende elv. Lyset, lydene og stemningen var helt magisk! Flere av deltakerne ble ivrig med ut i båtene der de fisket eller lyttet til den klukkende lyden fra årer som treffer og forlater vann. I det fjerne kunne vi hører villmarkens lyd, nemlig ropet fra Storlommen (Hør lyden fra Storlommen i lydklippet til høyre - Ekstern film. Simen dro raskt opp fugleappen sin på Ipadden og fant bildene av den vakre fuglen som han ivrig viste til deltakerne.


Tips: Leiraktivitet

Et godt tips til å lage en spennende leir er å rigge til et kikkertstativ med kammuflasje. Se bilder under for å se når Fanny og Lars ser etter storlom og rype ved Revsjøene.

Samling ved bålet:

For å bygge samholdet i gruppa samles vi hver kveld for å snakke sammen, uten forstyrrelser fra mobiltelefoner, radio og bilstøy. Hver deltaker får fortelle litt om hva de husker best fra dagene. Den første dagen fortalte deltakerne dette:

- Anders: Fisking var artig. Fint å komme seg ut.

- Lars: Gøy å fiske.

- Karoline: Sitte på i robåt.

- Fanny: Være i hytta.

- Simen: Være ute, kose meg fugler.

- Mads: Fin gjeng å bli kjent med og være på tur med.

Lørdag

For å rekke alt det spennende vi ville at deltakerne skulle oppleve var det revelje klokken 07.10 og frokost servert fra klokken 07.30 til 08.30. Nydelig å sitte med kaffekoppen og skimte ut gjennom 150 år gamle vinduer der man ser innsjøer, myrer, fjell, sol, regn fra mørke skyer i det fjerne.


Dagens første oppgave er å dra opp garn fra robåtene. En spent gjeng vandret ned gjennom et høyt vidjekratt og myrlandskap i høstfarger. I enden av myra lå båtene klare for dagens arbeid. En kald morgen med dis på vannet og flere storlommer som skriker. I det det første garnet blir dratt opp er det plutselig varmt og godt.


En av deltakerne ville ikke være med ut for å dra opp garn. Selvfølgelig lot vi henne være igjen sammen med en ledsager på hytta etter å ha forsikret oss om at hun var helt sikker på at hun ikke ville være med. På disse turene presser vi deltakerne litt for å være med på aktivitetene men forsøker å ikke tråkke over grensen. Måten vi presser på er å forsøke å fortelle og vise hva aktiviteten går ut på, noe som ikke alltid er så enkelt å få frem.

Resultatet av garntrekkingen ble 29 ørret mellom 400 og 1000 gram. Hver fisk fikk sitt jubelrop da den ble dratt opp i båten. Da deltakerne ble bevisst på at vi faktisk skulle spise fisken var det en som sa: «Kan vi ikke heller kjøre til butikken (30 min unna) og kjøpe noe ordentlig mat?». Morten og Lars Martin ble litt bekymret ettersom lørdagsmiddagen nettopp baserte seg på dagens fangst. Ideen og håpet var at hvis vi lot deltakerne delta på hele prosessen fra å sette ut garn, trekke garn, holde på fisken, rense fisken og å se hvordan den tilberedes og stekes så ville deltakerne kanskje lettere ville smake på fiskemiddagen?

Lars Martin sier: «Jeg ble faktisk litt overrasket over at deltakerne ville ta på og holde fisken. Flere var med på å rense og spurte om hva de forskjellige organene inne i fisken var for noe. Veldig kult!» Etter det obligatoriske gruppebildet med all fisken var det klart for 1 times pause med varme karbonader stekt over åpen flamme. De fleste deltakerne benyttet også pausen til å legge seg litt ned på enten liggeunderlaget, i et av teltene eller i sengene på rommene sine.


Tips: Bål

For å skape enda mer nærhet til maten og bålet kan det anbefales å utfordre noen i gruppa til å forsøke å både bygge bålet og tenne bålet med tennstål. Ikke spesielt lett, men ganske gøy å forsøke. Deretter bør alle som vil få steke sin egen karbonade over flammene. Vi lagde den såkalte "Simen-trippelen" som er at man legger karbonadene på polarbrød med skinkeost, enkelt og greit :-)

Hundekjøring

Så var det klart for å kanskje turens mest actionfylte oppgave. Deltakerne fikk møte hundekjørerne og til alles store glede skulle de ikke bare få kjøre tur med hundevognene, de skulle også få klappe, mate og gi vann til de trivelige hundene til Marius og Kathrine i «Team Søberg». Kathrine ledet en en god presentasjon av hva dagens opplegg gikk ut på, noe som skapte trygghet og forutsigbarhet for deltakerne.


Nærkontakten med dyra gjorde noe med både guider og ledsagere. Det å klappe et dyr, få respons fra dyret og økt kontakt gjør virkelig noe med en. Som «Team Søberg» sier, man kan stave godt samarbeid med to bokstaver «VI». Noe vi merker vi er enige i!

Hver deltakere fikk altså kjøre med hundevognene der Kathrine og Lars Martin stod bak for å styre vognen. Fartsfølelsen, dumper og å se at dyrene koser seg gjorde at rundene fikk den «WOW-faktoren» vi var ute etter. Deltakerne viste enten med uttrykk i ansiktet eller med å fortelle med ord at dette var en stor opplevelse.


Tips: Aktiviteter i leir

Det var to deltakere som kjørte med hunder av gangen. Dermed fikk de resterende fire et valg om å enten slappe av og vente på sin tur, eller være med på å sette opp lavvo, se etter dyr med kikkertstativ, skyte med luftgevær eller med pil og bue.


Se filmen der Lars får litt veiledning fra Lars Martin:

Etter hundekjøringen ble det såpass varmt at de fleste deltakerne bare måtte bade i det 8-10 grader varme/kalde vannet.

Tidenes fiskemiddag

Så var det klart for å se hvordan det skulle gå med den sunne middagen. Deltakerne var som nevnt med på å rense fisken, deretter fikk de se når fisken ble stekt i panne og servert med poteter, gulrøtter og rømme.

Til Morten og Lars Martins store overraskelse gikk det skikkelig unna med fisk. Morten måtte stå og steke fisk i 1,5 timer for å kunne tilby nok. De fleste deltakerne forskynte seg flere ganger og ville ha fisk også til kvelds og frokost dagen etter. Morten sier: «Det var utrolig givende og det skapte faktisk en mestringsfølelse for meg selv å se at deltakerne faktisk spiste og koste seg med fiskemiddagen.»


Show

Etter middagen var det klart for dans og show i den store peisstua. Rommet var fylt med fornøyde folk, lysskjær fra stearinlys, nøtter og rosiner. Hver deltaker fikk muligheten til å synge, lese et dikt, vise en dans eller spille en sang over høytaleren vi hadde tatt med. Vi fikk høre popsanger med Lady Gaga «Shallow» som initierte en rolig dans. Vi fikk også en av de nyere russelåtene som tente en gnist for å danse «russete» og tilslutt fikk Simen kjørt «Iron Maiden» nummeret sitt med sang og luftgitar.

Samling ved bålet:

Rett før alle skulle legge seg fortalte deltakerne om dagens opplevelser:

Fanny: Skyte på blink og pil og bue.

Karoline: Vært i båt og fisket. Bading var gøy. Og å prøve å padle i kano.

Lars: Likte å sløye fisken og å møte hundene.

Anders: Syntes det var artig å skyte med luftgevær. Og å se ender.

Mads: Syntes alle er positive. Alle greie og har vært med på fisketur. Hundekjøringen. Alle har vært kjempeflinke.

Simen: Hundekjøring. Jeg fikk kaffe. Best med i dag.

Natt i lavvoen

Kvelden var ikke helt over. I det alle skulle til hytta for å legge seg fant Fanny ut at hun ville sove i lavvoen i natt. Simen stilte opp som ledsager og som inne i lavvoen. Tøft gjort ettersom det var 1-2 grader ute denne natten.

Søndag:

Revelje 07.00. Natten i Lavvoen hadde vært kald, men det var en tydelig stolt Fanny som stod opp og kom inn til frokost 😊. Også i dag var det klart for flere oppgaver. Den første var at vi ønsket at alle deltakere skulle få testet vår og vår sponsor HAV BPA sin tråkajakk. Denne bidro til en litt annen måte å ferdes på vannet en folk er vant til, i tillegg til at man får en spennende nærhet til vannets overfalte gir den en god trygghet når man sitter i den.

Ut på øvre revsjø finnes det visst fisk. Store fisk. Disse ville vi gjerne ha. Derfor rigget vi opp slik at en tråkajakk tauet en robåt der deltakerne dorget etter storfisken. To timer seinere kom en fornøyd gjeng tilbake med 3 store og fine ørret.


Sanseløype

I den etterfølgende pausen på en time stakk Lars Martin ut i skogen for å rigge til en sanseløype. Målet må denne løypa var at deltakerne selv skulle finne de forskjellige postene og at den skulle bidra til at deltakerne fikk minst 30 minutters hard til moderat fysisk aktivitet i kroppen.

Dermed var det klart for turens siste store oppgave. Sanseløypen lå klar. Deltakerne var ivrige med ut der de møtte forskjellige typer poster. Noen var visuelle, noen var visuelle med kunnskapsspørsmål som f.eks båltyper eller fugletyper. Vi hadde gått igjennom de fleste av artene slik at deltakerne hadde mulighet til å svare. Noe mer spennende var det å kun ha auditive oppgaver, der deltakerne lyttet til forskjellige lyder fra fugler og dyr. En av oppgavene var å sjekke et viltkamera som stod ute i skogen, kameraet lå noe kronglete til og deltakerne fikk en god erfaring med å forflytte seg i terreng som krevde oppmerksomhet og balanse.

Som avslutning på sanseløypen fant deltakerne et skattekart. På skattekartet var det opptegnet vann, land, strand og noen trær. Etter litt veiledning fant Lars ut at dette måtte være stranden der de badet dagen i forveien. På nytt fikk gruppa en fartsøkning og de gikk i stor fart ned mot stranden. Her stod det fire pinner ned i sanden som stod på en unaturlig måte, pinnene korrelaterte til kartet og deltakerne satte seg på kne for å grave opp skatten. Vi hadde bevisst ikke noe mat, godteri eller drikke som «skatt», men vi ønsket at deltakerne skulle huske turen og naturopplevelsene. Derfor var skatten et Himmeljegerne-krus med logo og en lovnad om at kaffen smaker ekstra godt hvis man drikker den av denne koppen.

Dermed var aktivitetene over. Mads tok igjen ordet og takket for oppmøte. Simen og Mads fikk også i gave av ledsager Claus et superstilig luftgevær med kikkertsikte. Alle som har gjestet Simen og Mads sine foredrag vet hvor fascinert gutta er av våpen, dermed falt gaven i smaken.

En fornøyd gjeng dro rundt klokken 15.00 tilbake til bygda med masse spennende opplevelser i sekken 😊


Nådde vi målene?

Det store målene for turen; sunt kosthold, fysisk aktivitet, wow-faktor og å lære noe nytt?


Vi opplevde at deltakerne muligens fikk et endret syn på fisk som mat. Vi opplevde gleden og rushet deltakerne viser etter en tur med hundevogn. Vi merket at deltakerne lærte noe nytt ved å trene på å bålkunnskap, ro, padle, tråpadle og å skyte med luftgevær. Vi så også at spesielt sanseløypa tente en gnist hos deltakerne der de måtte ta i bruk det å føle med hendene på forskjellig type naturmaterialer, syn og hørsel. De forskjellige postene i terrenget og avstanden imellom skapte grunnlag og motivasjon for at deltakerne var fysisk aktive, fikk forhøyet puls og ble litt svette.


I tillegg snakket deltakerne om at de vil begynne å trene en fast dag i uka, samt at to av deltakerne ønsket å starte opp et ishockeylag i Lillehammer etter inspirasjon fra Simen og Mads sitt Frisk Asker Superlag.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page