top of page

Leir for Autismeforeningen i Finnmark


I april arrangerte vi en tredagers aktivitetsleir for Autismeforeningen i Finnmark. Lokasjonen var i fjellet ved naturskjønne Alta i fantastisk sol, masse snø og positive folk.


På fredagen startet vi aktivitetsleiren med å samles og snakket om hvem vi var. Himmeljegerne presenterte seg og viste bilder og film fra tidligere leirer og ekspedisjoner. Deretter ble vi kjent med deltakerne og familiene til deltakterne.Leirens første aktivitet var et "Landart-prosjekt" der alle som var med på leiren ble utfordret til å lage noe kunstnerisk av naturmaterialer. Denne leirens naturmaterialer var ved, kongler, bjørkerakler, pinner, skjell og snø. Det ble veldig populært å skjære ut former og bokstaver av snøen og å sette dette sammen til forskjellige figurative former. Fredagen ble avsluttet med å lære litt om forskjellige båltyper og at alle fikk forsøkt seg med å fyre opp et bål med tennstål. Bålet som varmet en kjele med vann, gav varmt vann til kakaopulveret :-)

Lørdagen var den første store utfartsdagen. Målet for dagen var gode opplevelser i felleskap ute i storslått natur. Klokken 10.00 dro vi innover vidda med tre snøscootere, to hundesleder og høye jubelrop fra deltakerne. Rundt 5 km inn på fjellet ble flere av deltakerne med på å sette opp en lavvo, og på å fyre opp et bål. Deretter var det klart for å fiske med håp om å få stor røye. En av deltakerne fikk en liten røye som endte opp med å bli "agn" til viltkamera vi satt opp ute i fjellet. Kameraet skulle vi sjekke dagen etter og håpet var å få rev, jerv eller kongeørn på fotobrikka.


Etter mange fine runder med hundesledene og snøscooterne dro alle tilbake til hytta vi hadde leid. Her spiste vi en fantastisk middag før vi gikk igang med dagens siste aktivitet som var å lage appelsin-sjokoladekake og sjoko-banan på bålet. Dette var en fin aktivitet der alle fikk være med på hele prosesen fra å grave ut fruktkjøttet i appelsinen, fylle på med sjokoladekakerøre og pakke inn appelsinen i sølvpapir. Etter 20 minutters steketid litt på siden av bålets glør åpenbarte det seg fantastiske sjokoladekakestykker med et sterkt hint av citrus-smak.

Flere av deltakerne fortalte at de ville kjøre med snøscooter den siste dagen. Derfor var dagens hovedmål å kjøre inn på vidda og finne en leirplass i fjellet. Men før det, var det klart for Himmeljegernes naturorientering.


Denne orienteringen går ut på at deltakerne skal finne laminerte ark, eller poster, på eller ved siden av skiløypa. Dette bidro til at en av deltakerne fikk brukt skiene sine. På de laminerte arkene var det bilde av et dyr som representere samme dyr som deltakerne hadde på oppdragsarket sitt. Etter hver gjennomførte post fikk deltakerne krysset av på oppdragsarket. Noen av postene var spørsmål som f.eks "Kan du nevne en type bål?" eller "Hva er verdens største fjell?". Andre poster var rettet mot taktile sanser som å ta hånden ned i en pose og å gjette hvilken type naturmaterialer man kjenner med hendene. Den siste posten var å sjekke viltkamera som viste seg å ha tatt bilde av en flott rev.


Søndagens store tur ble en 20 kilometer lang snøscootertur innover i fjellet. Inne ved leiren lagde vi en snøsofa rundt kasserollen med lunsj, spilte frisbee-golf og koste oss i sola.Flere av deltakerne fikk også brukt snøsagen til å skjære ut former. Men kanskje det mest spennende var at skaren på snøen dannet en perfekt 300 meter lang akebakke midt oppe på fjellet. Med de medbrakte akemattene skapte dette tidens aketur for deltakere og oss i Himmeljegerne.

Commenti


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page