top of page

Spennende tilrettelagt tur på Fjorda

Himmeljegerne er godt i gang med å arrangere turer for omsorgsboliger og andre interesserte. Denne helgen dro vi med to deltakere fra "Olivia Solhaugen Helse og Omsorg" til vakre Fjorda på Hadeland. Deltakarne fikk oppleve å få fisk, lære å fyre bål og å padle i et kringlete system av flere små vann.

For å skape økt trygghet tok vi med oss to "fotpadler-kajakker". Dette gjorde at Lars Martin kunne lesse opp masse utstyr på sin kajakk og at deltakerne kun trengte å konsentrere seg om padling den relativt sterke vinden ved start av turen på fredag kveld.

Dyreliv

Etter 30 minutter med padling støtte vi plutselig på et par med storlom som hadde unger. Frem med kikkerter og kamera. Stemningen var satt og både deltakerne og Lars Martin viste sin store begeistring over dyrene vi hadde rundt oss. For å komme oss frem til leirplassen måtte vi forsere et 130 meter langt myrparti som gav oss en fin utfordring før dagens middag. Se video og hør den magiske lyden fra Storlom her:

Lørdag - Fisk, knott, luftgevær og mestring

Dagen starter med at vi våkner til å høre en stokkand lande kanskje bare 1 meter unna teltveggen akkopagnert av fuglekvitter, sol og et svakt vinddrag. En av deltakerne fyrer opp gassprimusen med tennstål og kaffevannet koker etter fem korte minutter. Nydelig morgentemning ute i skogen. Over oss flyr et par kanadagås og en kvinand leker seg i vannet rett bortenfor den fresende stekepannen. Dagens frokost er brødskive med stekt bacon. En energibombe som trengs for dagens strabaser.

Vi slenger kajakkene på vannet og rigger opp med fiskeutstyr, kikkerter og kamera. Dagens geografiske mål er å finne en koie som "gutta på skauen" brukte under andre verdenskrig. Dagens hovedmål er å oppleve mestring og naturglede. Vi padler oss gjennom åpne fjorder og smale sund av siv og myr. Rolig og variert padling. Vel inne ved Osfjorden og Fløyta legger vi fra oss kajakkene og går 2 kilometer innover i skauen. Her støter vi på mange forskjellige insekter og en av deltakerne finner også en kjøttetende plante som kalles "Soldugg".

Etter en liten runde på beina i skogen drar vi ned igjen til kajakkene. Vi finner desverre ikke koia fra andre verdenskrig. Men det gjør ingenting, vi skal jo endelig begynne å fiske! Deltakerne er tydelig engasjert når vi slipper ut en wobler og en spinner i vannet bak kajakkene. Etter kun 4 minutter sitter den første fisken. En abbor! Gleden er stor og motivasjonen til å fiske mer og å padle en ekstra lang runde før vi er tilbake til leiren er stor. De siste 3 kilometerne før leiren får deltakerne enda to abbor.

Som dessert til middagen var det klart for bålstekt abbor. Deltakerne fikk opplæring i hvordan fyre bål der vi kløyvet veden med kniv før vi spikket opp i tynnere pinner. Vi lagde et veldig lite bål på en tilrettelagt bålplass 10 meter fra vannet og hadde rundt 20 liter med vann standby i forhold til å kunne slukke det raskt. Deltakerene og Lars Martin syntes det var utrolig stas å spise selvfisket abbor på brødskiven.

​Kveldsaktiviteten ble blinkskyting med luftgevær. Veldig gøy selv om selve siktet på luftgeværet var defekt. Da vinden stoppet merket vi at knotten hadde samlet seg i milliontall rundt leiren. Dermed ble det ny tur ut på Fjorda for å fiske og for å komme oss unna alle insektene. På denne fisketuren fikk vi enda tre abbor og hørte både storlomens villmarkskall og så minst 50 vak rundt omkring.

Søndag - Regn og glede

Klokken 07.00 våkner gjengen til et voldsomt regnvær. Det trommer på teltduken til deltakernes store glede! Morgenkakaoen blir inntatt mens vi lytter til naturens lyder. Dette blir action! Vi skal forflytte oss i tidenes regnvær! Alt av klær og elektronikk blir sirlig pakket i vanntette poser og bagger.

Det regner en god del når vi begynner å bære sakene våres tilbake over myra. Men plutselig snur alt. Det stopper å regne og solen titter frem. Da vi igjen padler forbi stedet vi så storlom hører vi igjen fuglens karakteristiske kall. En svært vakker fugl blir vi enige om.

Så, etter 48 timer på tur er vi tilbake der vi startet. Deltakerene sier de gjerne vil på tur igjen og at de også kan tenke seg å være med på en spennende kurs i overnatting ute på vinteren.

Har du lyst til å være med på tur? Kontakt oss i dag, vi ønsker å å tilrettelegge for at alle skal kunne benytte seg av alt naturen har å gi :-)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page