top of page

Energisk tur til Skåtøy og Kragerø med Dagsverk for Down


5 spente deltakere med spesielle muligheter stod klare i skogen med soveposer, sekker og store smil. Det var tydelig at de hadde tenkt mye på og gledet seg veldig mye til de tre dagene de skulle oppleve «Superdagene» i Kragerø, finansiert av Dagsverk for Down. Se innslaget som gikk på NRK :-)


Hovedmålet for leiren var: «Legge til rette for fysisk aktivitet ved hjelp av samarbeid, natur og friluftsliv».


Kanskje har du lest hvordan vi i fjor la opp til samme type leir ved Revsjøene – Les her: Fantastisk aktivitetshelg (himmeljegerne.no)


Får du lyst til å ha besøk av Himmeljegerne med konseptet «Superdager» i din kommune er det bare å kontakte oss på 41 90 46 26 eller martin_tf@hotmail.com


Planleggingen og informasjonsinnhentingen i forkant kartla behovet og ønskene til de fem deltakerne fra Telemark. Flere var veldig klare for å sove i lavvo og å forsøke tråkajakken.


Tirsdag:

Samling:

Vi startet det hele med en liten presentasjonsrunde der alle som ville kunne fortelle navnet sitt og litt om seg selv. Deretter dro vi i gang en teambuildingslek der deltakerne sammen

med ledsagerne måtte samarbeide for å bygge et høyest mulig tårn av ved.

Deltakerne fikk i forkant tips og konkret forklart hvordan kan bygge et tårn av ved uten at det faller med en gang. To ivrige gjenger satte i gang og bygde det som skulle vise seg å bli to like høye tårn. Vi fokuserte like mye på høyden som på hvordan bålet var bygget og om det så stabilt ut. For det var nettopp det deltakerne hadde gjort, de hadde bygget sitt første bål av typen «Pagodebål» eller firkantbål som det mer konkret ser ut som.


Leir

De som ville kunne være med på å sette opp lavvoen og etablere leir. Dette ble en enda en fin samarbeidsoppgave der deltakerne bidra på forskjellige måter. Noen festet plugger, andre holdt lavvostangen og atter andre dro ut lavvoduken.


Etter en liten pause var det klart for middag på bryggen i

vindstille og sommertemperatur. Såpass varmt var det at flere testet badevannet som viste 18 grader. Se videopptak av Martin som stuper fra et nærliggende skjær:

Båttur

Før kveldsmørket kom sigende på fikk alle være med på en liten båttur der vi senket teinene som var fylt med rekeskall. Vi passet også på at flere av deltakerne fikk smake på reker som en del av naturopplevelsen. Dagen ble avsluttet på brygga i en fantastisk solnedgang :-)

Lørdag:

Da solen krøp frem på morgenkvisten stod alt klart for en felles frokost oppe på terrassen. Renate og Linda Mari som hadde sovet i lavvoen kunne rapportere om at natten hadde vært helt fantastisk. De hadde til og med sett månen og stjernehimmelen før de la seg. Linda Mari fortalte også at hun hadde fått skikkelig latterkrampe før hun sovnet. Et godt tegn på trivsel og glede!

Etter frokost informerte Lars Martin og Morten om hva som skulle skje i løpet av dagen. Det å ha kontroll over dagen oppleves for mange av deltakerne som trygghetsskapende og bidrar til å bygge opp forventningene til aktivitetene.


Dagen bestod i hovedtrekk av 4 bolker: Vannaktivitet, skogstur, tilbereding av fiskemåltid og åpen scene/show.

Vannaktiviteten i dag var muligheten for å teste våre åpne kajakker og tråkajakker. Denne aktiviteten trigger en del spenning hos deltakerne. Vi ser at alle tilnærmer seg det å forsøke forskjellig. Renate var raskt opp i kajakken godt støttet av 3 ledsagere som sørget for sikkerhet og en trygg ramme.

Linda Mari syntes det var trygt og veldig gøy å få teste tråkajakken med en av Himmeljegernes ledsagere og frydet seg hver gang kajakken brøt bølgene som rullet imot baugen. Richard og Martin var raske til å prøve når de fikk muligheten og suste raskt avgårde med både Himmeljegernes ledsagere og med ledsagerne de hadde med seg fra Kragerø kommune.

Erik som bruker rullestol til vanlig var også klar til å teste. I stedet for å bruke tråfunksjonen på de gule kajakkene brukte han padleårene. Kajakkens utforming og stødige oppførsel i vannet gjør slik at vi får bredt spekter i bruken disse gule farkostene vi låner av HAV BPA.


Skogstur

Skogsturen startet med å gå 200 meter innover i skogen mot midten av øya. Her lå det 3 luftgevær klare for skyting på blink og en bue med tilhørende piler. Alle fikk forsøke seg med våpnene godt instruert av ledsagerne. Noe som var svært fint å se var også at deltakerne instruerte og hjalp hverandre med å lade, holde buen og å skyte mot blinken.


Etter nye 200 meter i en fin bøkeskog var det klart for å sette opp viltkamera. Stien videre ledet gruppen gjennom skogen og ned til vakre Åsvika. Her fikk deltakerne lytte til forskjellige lyder fra dyr før deltakeren Richard hadde et musikkønske. Han ville høre Dovregubbens hall av Grieg, deretter danset han og beveget seg som troll foran de andre.


Tilbake ved hytta viste det seg at alle hadde gått over 1,6 kilometer i ulendt terreng. En fin runde der deltakerne også fikk presentert forskjellige dyr fra noen plansjer Lars Martin viste. Noen valgte å slappe av med en gang, og andre valgte å skyte litt mer med luftgeværene og buen.

Tilbereding av fiskemåltid

Ettersom vi ikke fikk noe fisk på fisketuren ute på fjorden måtte vi ty til to frosne ørreter. Likevel var de fleste deltakerne interesserte da Morten sløyet fisken og snakket litt om innmaten i fisken og hva innmaten gjorde for fiskens liv. Morten fileterte ørretene før de ble pakket inn i folie og lagt på grillen. Det at deltakerne er med på prosessen mener vi bidrar til at alle spiser bedre av den sunne maten. Akkurat som på Revsjøene spiste alle opp fiskematen som var dandert sammen med poteter, gulrøtter og rømme.

Show

Etter middag var det igjen muligheter for å padle, bade eller teste Simens nye fuglekikkert. Mot kvelden samlet vi oss og tok den vanlige kveldsrunden der alle fikk si noen om hva de husker best fra dagen i dag. De forskjellige fortale at:

  • Richard: Fint ute på skogstur. Det var også veldig hyggelig å snakke om Dovregubbens hall når vi gikk i skogen.

  • Linda Mari: Det var fint å padle sammen med Lars Martin

  • Renate: Syntes det var fint å være på brygga. Syntes også lunsjen med karbonadekake og polarbrød var godt.

  • Erik: Var fint å padle i den gule kajakken

  • Martin: Gøy med luftgevær og å henge med Lars Martin

  • Mads: Fint å gå tur alene med hunden til Morten

  • Simen: Moro med skogstur i «min skog»

Showets andre del var at de som ville kunne komme med musikkønsker, synge, danse eller andre ting. Her var det stor variasjon fra norks pop til diktopplesning av «Rådyret» og over til en fantastisk konsert fra Erik som spilte på klarinett



Søndag: Frokost med NRK Radio - Hør radioinnslaget i videovinduet under:

Allerede 07:30 satt alle klare nede på brygga. NRK Radio hadde fått nyss om «Superdagene» og sendte en reporter ut til Skåtøy. Reporteren som het Stian viste seg å være en hyggelig og omgjengelig fyr som alle raskt ble trygge på.



Frokosten ble inntatt nede på brygga med kaffe, nykokte blåskjell, brødskiver og blikkstille vann. Ca 50-80 meter utenfor bryggen kunne vi flere ganger se en sel som også jaktet dagens frokost. Helt magisk!

Rundt 08:10 gikk radioen på lufta og Stian gikk rundt på brygga og snakket med Martin som smakte blåskjell, Simen som hugde ved og Renate og Linda Mari som skulle ut i tråkajakken. Alt badet i Erik sine fantastiske toner fra klarinetten.


Dette ga en kickstart til dagens aktiviteter som nettopp var å smake på blåskjell og å reise ut tidlig for å trekke opp teinene. NRK var med ut i snekka og fulgte spent med når Linda Mari og Martin trakk opp teinene. Gleden og intensiteten var stor da vi fikk opp teiene og fikk snakket om de forskjellige artene før vi raskt slapp alt ut igjen.

Sanseløype/naturorientering

En del av friluftslivet er å forlate stedet slik det var når vi kom, eller gjerne i bedre stand enn når vi kom. Med dette i minnet rigget vi ned lavvoen, ryddet soveposer og forlot leirområdet.


Superdagens siste oppdrag var at alle deltakerne fikk utdelt ett oppgaveark med bilder av de forskjellige postene de skulle finne. Når de fant dette skulle de krysse ut på arket.

Noen av oppgavene var å gjenkjenne dyr på plansjer vi hadde

snakket om dagen før, andre var å lytte til lyder fra en høyttaler med lyder de også hadde hørt dagen før. Likevel var kanskje det mest spennende å stikke hånden ned i to føleposer der det lå kongler, steiner, pinner også andre naturgjenstander deltakerne forsøke å sette navn på.


Mot avslutningen av løypen var det klart for å sjekke viltkamera. Og i motsetning til Revsjøturen ble det i natt fullt pott! Det var film og bilder av både rådyr og en diger grevling. Deltakerne syntes dette var svært spennende og tittet rundt seg for å forsøke å se om de fikk øye på dyra i dagslyset.



Tilbake ved gressletten der sanseløypen startet samlet vi oss for å sjekke oppgavearkene. Det manglet kryss for bålkunnskap. Derfor fikk deltakerne spørsmål om dette og om å bygge en gitt båltype. Igjen var deltakerne ivrige og bygde flotte stjernebål, pagodebål (eller firkantbål som er en mer konkret måte å snakke om det på) og pyramidebål.


Lars Martin fortalte at oppdraget var utført og at Morten skulle gi de fikk noen hint til hvor premie for «Superdagene» lå. Etter 2-3 minutters leting fant deltakerne de flotte kaffe/tekoppene nede i løvet.


Vi takker Dagsverk for Down for muligheten for å arrangere disse turene der vi ser så mye mestring, gnist i øynene og fysisk aktivitet som deltakerne selv viser glede og engasjement over 😊



Foto: Himmeljegerne, Karianne Ruud, Erik Kise og NRK






Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page